Makaron z owocami morza

Mogłabym jeść makaron codziennie!  Chciałabym w dzisiejszym przepisie zaproponować sos na bazie owoców morza i pomidorów. To połączenie przywodzi na myśl wakacje w basenie morza Śródziemnego - Włochy, Hiszpania... Przedstawiam porcję na 3-4 osoby, ale to oczywiście zależy od tego jak głodni są goście.


Składniki:
Pół opakowania makaronu spaghetti
250 g mrożonych owoców morza (np. kalmary, krewetki, małże) - można użyć gotowej mieszanki lub np. samych krewetek.
puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka do herbaty chilli w płatkach
1 średnia cukinia
oliwa z oliwek
natka pietruszki


Wstawiamy makaron w wysokim garnku. Na dużej patelni z wysokim brzegiem rozgrzewamy ok 1 łyżki oliwy, wsypujemy na nią chilli i starte ząbki czosnku. Przyjmuję taką proporcję przy tym daniu, że na 2 ząbki przypada 1 łyżeczka chilli, ale oczywiście to zależy od upodobania. Posolić.

 Kiedy wszystko zacznie ładnie pachnie, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cukinię, chwilę podsmażyć, a następnie wrzucić owoce morza. Mogą być jeszcze zamarznięte. 
smażyć ok 3 minuty, aż cukinia zmięknie, a owoce morza lekko się podduszą, ale pozostaną jędrne. Wrzucić pomidory, całość dobrze wymieszać, posolić i dusić ok 5 minut, aż wszystkie smaki się połączą.
Kiedy makaron będzie al dente - odcedzić go i wymieszać z sosem, można dodać trochę oliwy z oliwek i natkę pietruszki. W tym daniu ważne jest, aby owoce morza nie rozgotowały się, mają być jędrne. Sos ma oblepić makaron, ale nie ma zdominować. Nie ma nic gorszego niż makaron pływający w sosie.
Najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty