Kurczak w sosie dyniowo-szpinakowym








Lubię mieć zamrożoną dynię w domu. Można wtedy szybko zrobić zupę lub sos. W przepisie, który dzisiaj prezentuję wykorzystałam nie tylko mrożoną dynię ale i szpinak. Okazuje się, że jest to bardzo smaczne połączenie.
Oczywiście można używać warzyw świeżych.


Składniki:

Pierś z kurczaka
2 szklanki dyni w kawałkach (już rozmrożonej)
1 szklanka szpinaku siekanego ( już rozmrożonego)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
2 łyżeczki oregano
oliwa z oliwek
200 ml jogurtu greckiego ( można użyć śmietany do zup i sosów)
sól i pieprz

Kurczaka pozbawić błon i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić mięso. Posolić i popieprzyć. Smażyć ok 5 minut. Dodać warzywa, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy - wymieszać i dusić ok 20 minut, aż dynia się rozpadnie. Można lekko podlać wodą, żeby potrawa się nie przypaliła. Na koniec dodać jogurt lub śmietanę . Wymieszać i dusić jeszcze ok 10 minut. Chodzi o to, aby powstał kremowy sos, a kurczak był miękki. Najbardziej lubię tę potrawę z ryżem jaśminowym.

Komentarze

Popularne posty