Dorsz pieczony ze szparagami i papryką

Jak wam się podoba nowa szata mojego bloga?
Kolejną propozycją jest ryba - dorsz z warzywami. Mamy sezon na szparagi, dlatego dodaję je od dwóch tygodni do wszystkiego - muszę się nasycić, zanim sezon minie i będzie trzeba czekać cały rok.

Składniki:
3 średniej wielkości filety z dorsza bez skóry i ości
1/2 pęczka szparagów
1 czerwona papryka
1 szalotka
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
sól
pieprz biały

Warzywa nadają rybie dużo aromatu, dlatego w tym przepisie nie używam zbyt wielu ziół.



Rybę przełóż do żaroodpornego naczynia i posól i popieprz. Odetnij końcówki szparagów (zielonych nie obieram) i pokrój je mniej więcej na 3 części każdą. Paprykę pokrój w kostkę, a cebulę z drobną kostkę . Posyp warzywami rybę. Wyciśnij czosnek przez praskę, natkę pietruszki posiekaj. Posyp nimi potrawę. Następnie olej całość ok 1 łyżką oleju.


 Piecz w temperaturze 180 st C przez ok 20 minut (az ryba będzie miekka a warzywa lekko zarumienione).



Smacznego!

Komentarze

  1. Do takiego dania to tylko <a href="https://www.manufakturakawy.com/brazylia-santos-barbosa-gold-500g/'>brazylijska kawa</a> i odpoczynek po ciężkim dniu w pracy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty