Łosoś pieczony z warzywami

Pierwszy przepis po przerwie. Postaram się zamieszczać co raz więcej przepisów, bo już jestem mega stęskniona za gotowaniem i wymyślaniem różnych potraw.
Łosoś pieczony z warzywami to ostatnio mój ulubiony obiad. Dzisiejszy przepis zawiera pomidory i kabaczka, co nadaje rybie lekko słodkawego posmaku.
Dla wygody kupiłam łososia bez skóry, ale ten ze skórą jest tańszy i można to samemu zrobić w domu. Potrzeba jedynie bardzo ostrego noża, by delikatnie odciąć skórę od mięsa ryby. Warto jednak zostawiać te brązowo-szare fragmenty, gdyż w nich zawarte są zdrowe tłuszcze.

Składniki:

500 g filetu z łososia 
3 pomidory malinowe lub inne
1 średni kabaczek
3 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
1 łyżeczka oregano
sok wyciśnięty z połowy cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
sól


Łososia pokroić w grubą kostkę, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Pokroić pomidora w ósemki. Kabaczka obrać wydrążyć miękki środek z pestkami i pozostały miąższ pokroić w grubą kostkę. Warzywa wrzucić do łososia.




Następnie w miseczce mieszamy zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę, sok z cytryny, oregano, oliwę i sól. Taką pastą polewamy rybę i warzywa. Całość mieszamy.

 Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 st C przez ok 20 minut, a następnie ok 10 minut bez przykrycia, aby łosoś się zrumienił.
  Swoją porcję zjadłam z makaronem gryczanym, ale równie dobrze smakuje z ryżem lub kuskusem.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty