Makaron z tuńczykiem w pomidorach z ricottą

Gdybym miała zrobić listę potraw, które mogę jeść w każdych ilościach i w każdej chwili, które poprawiają mi nastrój i zdecydowanie zawsze mam na nie ochotę, to makaron z sosem pomidorowym byłby na wysokiej pozycji tej listy. Dodatki do sosu pomidorowego mogą być różne w zależności od tego co jest pod ręką lub tego na co ma się ochotę. To taki mój obiad, który zawsze się sprawdza.
Dziś wersja z tuńczykiem i ricottą. Suszone pomidory nadają głębi tej potrawie.

Składniki:
250 g ugotowanego makaronu (np. fusili)
pomidory krojone w puszce
tuńczyk w puszce w sosie włąsnym
ok 5-6 suszonych pomidorów w oliwie lub oleju
ząbek czosnku
oregano suszone
bazylia suszona
garść świeżej bazylii
2 łyżki ricotty
sól

Właśnie, wypisując skłądniki, uświadomiłam sobie, że gdyby jeszcze pomidory i ricotta były z puszki, to całe danie mogło by się nazywać "z puszki". :-)



Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej ( najlepiej ten z zalewy pomidorów). Wrzucamy zmiażdżony czosnek, po 2 łyżeczki oregano i bazylii. Solimy. Lekko podsmażamy (ok minuty). Wlewamy pomidory z puszki i dusimy na średnim ogniu aż pomidory się rozpadną.  Mi wychodzi ok 30 minut powolnego bulgotania i mieszania co jakiś czas. W miedzy czasie odcedzamy makaron i odstawiamy go na bok. Następnie dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka i garść posiekanej świeżej bazylii. Mieszamy i dusimy ok 5 minut. Odstawiamy z ognia. Dodajemy ricottę i mieszamy, aby ser połączył się z resztą sosu. Smakujemy i jeśli trzeba dodajemy trochę soli. Na patelnię wrzucamy makaron i mieszamy go z sosem. I tutaj ważna uwaga, jeśli patelnia z sosem i makaronem pozostanie na ciepłej płycie, makaron może się rozgotować. Dlatego po dodaniu makaronu najlepiej wszystko przełożyć do dużej miski. Przed podaniem można posypać świeżą bazylią.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty