Quinoa - moja nowa miłość. Sałatka.
Kiedy dowiedziałam się o istnieniu komosy ryżowej, zwanej też quinoa, oraz o jej niesamowitych właściwościach postanowiłam ją wypróbować w różnych odsłonach. Używam tutaj komosy białej.
Na początek proponuję sałatkę z awokado i mozzarella. Sałatka taka nadaje się świetnie jako danie na lunch - jest bardzo zdrowa, dodaje energii i syci.
Komosę ryżową przygotowuję następująco:
Płuczę na sitku, aż woda przestanie się pienić, przerzucam do garnka, zalewam wodą w proporcji 1 quinoa : 2 wody, solę i gotuję o 15 minut. Ugotowana quinoa puszcza sprężynki. Wystarczy raz ugotować, żeby wiedzieć o co chodzi. Można ją podawać na ciepło i na zimno, na słodko i na słono. Ma lekko orzechowy smak.
Składniki:
szklanka ugotowanej zimnej komosy ryżowej
1 awokado
1 opakowanie mozzarelli
roszponka
świeże oregano
dressing:
łyżka miodu
łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
suszone oregano
Na dużym płaskim talerzu układamy kolejno: roszponkę ( taka ilość, żeby przykryła dno talerza), quinoa, pokrojone w kostkę awokado, pokrojoną w kostkę mozzarellę. Całość posypujemy porwanymi listkami oregano i polewamy dressingiem powstałym z energicznego wymieszania wyżej wymienionych składników.
Już niedługo zupa z quinoa i coś słodkiego:-)
Na początek proponuję sałatkę z awokado i mozzarella. Sałatka taka nadaje się świetnie jako danie na lunch - jest bardzo zdrowa, dodaje energii i syci.
Komosę ryżową przygotowuję następująco:
Płuczę na sitku, aż woda przestanie się pienić, przerzucam do garnka, zalewam wodą w proporcji 1 quinoa : 2 wody, solę i gotuję o 15 minut. Ugotowana quinoa puszcza sprężynki. Wystarczy raz ugotować, żeby wiedzieć o co chodzi. Można ją podawać na ciepło i na zimno, na słodko i na słono. Ma lekko orzechowy smak.
Składniki:
szklanka ugotowanej zimnej komosy ryżowej
1 awokado
1 opakowanie mozzarelli
roszponka
świeże oregano
dressing:
łyżka miodu
łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
suszone oregano
Na dużym płaskim talerzu układamy kolejno: roszponkę ( taka ilość, żeby przykryła dno talerza), quinoa, pokrojone w kostkę awokado, pokrojoną w kostkę mozzarellę. Całość posypujemy porwanymi listkami oregano i polewamy dressingiem powstałym z energicznego wymieszania wyżej wymienionych składników.
Już niedługo zupa z quinoa i coś słodkiego:-)
Z okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam serdecznie na Fit Pizzę, czyli dietetyczną pizzę na pełnoziarnistym spodzie!:-)
OdpowiedzUsuńwww.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:).