Frytki z marchwi i batatów z sosem jogurtowo-szpinakowym
Tak jak obiecałam - kolejny przepis na bataty.
Składniki:
na frytki:
2 bataty
2 marchwie
czosnek
rozmaryn
garść posiekanej natki pietruszki
olej rzepakowy
na sos:
250 ml jogurtu greckiego
pół awokado
2 garście liści szpinaku baby
ząbek czosnku
sól
ok. 2 łyżki soku z cytryny
Frytki:
Obieramy warzywa i kroimy jak na frytki
Mieszamy z ok 2 łyżkami oleju, ziołami, a następnie solimy. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na ok 25-30 minut
Ważne, aby warzywa były ułożone obok siebie a nie na sobie.
W czasie pieczenia przygotowujemy sos:
Awokado rozcieramy z jogurtem. Szpinak siekamy i łączymy go z jogurtem. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, sól, sok z cytryny i całość mieszamy. Sos najlepiej przed podaniem włożyć do lodówki, żeby smaki przeszły sobą na wzajem.
Upieczone frytki jemy z sosem. PYYYCHA! :-))
Składniki:
na frytki:
2 bataty
2 marchwie
czosnek
rozmaryn
garść posiekanej natki pietruszki
olej rzepakowy
na sos:
250 ml jogurtu greckiego
pół awokado
2 garście liści szpinaku baby
ząbek czosnku
sól
ok. 2 łyżki soku z cytryny
Frytki:
Obieramy warzywa i kroimy jak na frytki
Mieszamy z ok 2 łyżkami oleju, ziołami, a następnie solimy. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na ok 25-30 minut
Ważne, aby warzywa były ułożone obok siebie a nie na sobie.
W czasie pieczenia przygotowujemy sos:
Awokado rozcieramy z jogurtem. Szpinak siekamy i łączymy go z jogurtem. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, sól, sok z cytryny i całość mieszamy. Sos najlepiej przed podaniem włożyć do lodówki, żeby smaki przeszły sobą na wzajem.
Upieczone frytki jemy z sosem. PYYYCHA! :-))
Komentarze
Prześlij komentarz