Quinoa po raz drugi, czyli komosa ryżowa z indykiem i warzywami
Tym razem pomysł na zdrowy obiad. Wszyscy moi domownicy zjedli go ze smakiem, a to dla mnie jest dość ważny wyznacznik.
Totalna improwizacja z tego co miałam w lodówce. Okazało się, że tymianek i kurkuma dobrze się komponują z orzechowym posmakiem quinoi.
Składniki:
szklanka ugotowanej komosy ryżowej
4 plastry z piersi z indyka
cukinia
2 marchewki
suszony tymianek (ok 1 łyżki)
świeży tymianek (ok. 1 łyżki)
sok wyciśnięty z połowy cytryny
kurkuma (1 łyżeczka)
1 ząbek czosnku
sól
olej rzepakowy
Mięso pokroić na małe kawałki, marchew obrać i pokroić na plasterki, cukinię pokroić w pół -plastry.
Na rozgrzaną patelnię wlać ok 1 łyżkę oleju, wycisnąć czosnek i lekko go posolić. Wrzucić indyka, chwilę o podsmażyć a następnie dodać warzywa. całość polać sokiem z cytryny i posypać suszonym tymiankiem i kurkumą . Wymieszać delikatnie i smażyć aż mięso się zetnie a warzywa podsmażą, lecz zostaną chrupkie.
Kiedy indyk z warzywami będą gotowe, dodać ugotowaną wcześnej quinoę (sposób na gotowanie quinoi przy poprzednim wpisie z sałatką z awokado i mozarellą).
Wszystko wymierzać, chwilę podsmażyć. Można posolić. Posypać przed podaniem świeżym tymiankiem.
Smacznego!
Totalna improwizacja z tego co miałam w lodówce. Okazało się, że tymianek i kurkuma dobrze się komponują z orzechowym posmakiem quinoi.
Składniki:
szklanka ugotowanej komosy ryżowej
4 plastry z piersi z indyka
cukinia
2 marchewki
suszony tymianek (ok 1 łyżki)
świeży tymianek (ok. 1 łyżki)
sok wyciśnięty z połowy cytryny
kurkuma (1 łyżeczka)
1 ząbek czosnku
sól
olej rzepakowy
Mięso pokroić na małe kawałki, marchew obrać i pokroić na plasterki, cukinię pokroić w pół -plastry.
Na rozgrzaną patelnię wlać ok 1 łyżkę oleju, wycisnąć czosnek i lekko go posolić. Wrzucić indyka, chwilę o podsmażyć a następnie dodać warzywa. całość polać sokiem z cytryny i posypać suszonym tymiankiem i kurkumą . Wymieszać delikatnie i smażyć aż mięso się zetnie a warzywa podsmażą, lecz zostaną chrupkie.
Kiedy indyk z warzywami będą gotowe, dodać ugotowaną wcześnej quinoę (sposób na gotowanie quinoi przy poprzednim wpisie z sałatką z awokado i mozarellą).
Wszystko wymierzać, chwilę podsmażyć. Można posolić. Posypać przed podaniem świeżym tymiankiem.
Smacznego!
uwielbiam smak komosy i często ją stosuję w różnego typu potrawach zarówno słodkich, jak i wytrawnych! :)
OdpowiedzUsuńJa zaczynam mieć obsesję na jej punkcie! zjadam ją jeszcze z garnka ;-))) całe szczęście, ze to takie zdrowe ;-)
Usuń