Brzydki-pyszny krem z pieczarek z oliwą pesto

Brzydki krem, ponieważ wygląda zdecydowanie nieładnie. Kiedy jednak się go posmakuje, walory estetyczne odchodzą na dalszy plan. Co ważne, jest to przepis light, tzn. zawiera na prawdę mało kalorii i można go jeść bez wyrzutów sumienia, nawet na kolację. Z przepisu wyjdą ok 2-3 porcje

Składniki:

10 średniej wielkości pieczarek
dwie średnie marchewki
ząbek czosnku
wegetariańska kostka bulionowa o obniżonej zawartości soli
cebula
sól , pieprz
łyżka oliwy z oliwek lub oleju

 na oliwę:
 oliwa z oliwek ( 3 łyżki)
1/2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
 1 łyżeczka pesto
1/2 łyżeczki octu balsamicznego

Pieczarki i marchew obieramy i kroimy w duże plastry. Cebulę kroimy na pióra. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Odrobinę solimy i podsmażamy chwilę wszystko ( aż cebula się zeszkli). Zalewamy ok 1,5 l bulionu i gotujemy ok 15 minut. W tym czasie mieszamy energicznie wszystkie składniki na oliwę smakową.
Kiedy warzywa będą miękkie całość miksujemy, aby uzyskać konsystencję kremu. Można dodać sól i pieprz do smaku.
Kiedy krem wyląduje na talerzu, polać oliwą pesto.

Smacznego!
Smaczny brzydal ;-)

Komentarze

  1. Idealny przykład tego, że nie należy oceniać po wyglądzie :) Musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty