Carpaccio z buraków
Zawsze kochałam buraki, jednak w ciąży mogę pochłonąć ich każdą ilość.
Przedstawiam dziś przepis, który łączy w sobie różne smaki, konsystencje i kolory : słodki i słony, miękki i twardy, śnieżną biel, bordo i zieleń.
Składniki:
Buraki należy wyszorować i nieobrane wstawić do garnka z osoloną wodą i gotować ok 40-60 minut (aż będą miękkie). Po ostudzeniu buraki obrać i pokroić w cienkie plastry, układając je na dużym płaskim talerzu. Następnie posypać pokruszoną Fetą. Uprażyć migdały lub pestki na suchej patelni. Posypać nimi talerz. Skropić obficie oliwą i na koniec udekorować natką pietruszki.
Bardzo zdrowe i pyszne!
Przedstawiam dziś przepis, który łączy w sobie różne smaki, konsystencje i kolory : słodki i słony, miękki i twardy, śnieżną biel, bordo i zieleń.
Składniki:
- 3-4 buraki
- 150 g sera Feta
- garść płatków migdałów lub pestek słonecznika lub dyni
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
Buraki należy wyszorować i nieobrane wstawić do garnka z osoloną wodą i gotować ok 40-60 minut (aż będą miękkie). Po ostudzeniu buraki obrać i pokroić w cienkie plastry, układając je na dużym płaskim talerzu. Następnie posypać pokruszoną Fetą. Uprażyć migdały lub pestki na suchej patelni. Posypać nimi talerz. Skropić obficie oliwą i na koniec udekorować natką pietruszki.
Bardzo zdrowe i pyszne!
Komentarze
Prześlij komentarz