Jesienny dip nr 2 - dyniowy

Tak jak obiecałam w poprzednim poście, zamieszczam przepis na dip z dyni. Dynia występuje tu w wersji curry.
Ten dip jest trochę bardziej pracochłonny, jednak warto, bo smakuje rewelacyjnie!

Składniki:
ok 200-300 g surowej dyni pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku
mala papryczka chilli
zielona pasta curry
2 łyżki jogurtu greckiego
sól
oliwa
szczypiorek do podania




Umieść dynię w naczyniu żaroodpornym, dodaj obrany z łusek czosnek i papryczkę. Polej ok 1 łyżką oliwy i posól. Upiecz przez ok 15 minut ( aż do miękkości) w temperaturze 200 st C. Następnie wystudź dynię, przełóż ją razem z całą zawartością naczynia (oliwą itp) do pojemnika do miksowania, dodaj jogurt oraz1 łyżeczkę pasty curry.


Zmiksuj wszystko na gładką masę i odstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut. Podawaj posypany szczypiorkiem.
Ten dip smakuje świetnie nie tylko z surowymi warzywami, ale też nadaje się do podania z grillowanym kurczakiem lub białą rybą (np dorsz).
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty