Muffinki „szpinakowe smoothie”

Bardzo zdrowe i bardzo smaczne! Moje dzieci uwielbiają te zielone babeczki. „Smoothie” ponieważ przygotowuje się je w blenderze, więc w formie płynnej  przypiminają zielony koktajl. Nadają się na drugie śniadanie do szkoły lub jako podwieczorek.

Składniki::
- 100g szpinaku mrożonego
-2 dojrzałe banany
-1 i 1/2 szklanki otrębów „górskich”
-1/2 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka stołowa budyniu waniliowego
- 1 łyczeczka cynamonu
-2 jajka
-1/4 szklanki oleju
-1/4 szklanki mleka ( może być roślinne)
- 1-2 łyżki miodu

Najtrudniejsze w tym przepisie jest rozmrożenie szpinaku. Kiedy będzie już w temperaturze pokojowej przekładamy go do blendera i mikujemy razem z pozostałymi składnikami na gładką masę. Jak zacznie przypominać zielone smoothie, trzeba wylać ciasto na przygotowane wcześniej papilotki. Piec babeczki w blasze na mini-muffinki z papierowymi papilotkami. Można do babeczek dosypać groszków czekoladowych lub suszoną żurawinę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut, aż patyczek będzie suchy. Przy pieczeniu w blasze na 12 muffinek , trzeba dodać ok 10 minut pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika muszą trochę odpocząć. Podaję z cukrem pudrem.
 Smacznegi!!

Komentarze

Popularne posty