Sernik na zimno mango

Od miesiąca za każdym razem, gdy mam coś przygotować na spotkanie wśród bliskich, przygotowuję sernik mango. Jest bardzo prosty, najlepiej przygotować go dzień wcześniej.


Składniki:
500g sera twarogowego na sernik (w wiaderku)
1 puszka pulpy mango niesłodzonej
Esencja waniliowa
Cynamon
Żelatyna
Dżem malinowy bezcukrowy
Cukier puder
2 opakowania ciastek typu Digestive
2/3 kostki masła


Zaczynamy od tego, że miksujemy ciastka w na proszek i dodajemy do nich roztopione masło. Mieszamy aby ciastka uzyskały konsystencję mokrego piasku. Następnie wykładamy „ciasteczkowy piasek” na formę do tarty, przyciskając np płaską łyżką lub spodem szklanki formujemy spód ciasta. Wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Zdarzyło mi się użyć ciastek Krakuski o smaku kakaowym i również bardzo pasowały. W tym czasie w robocie kuchennym miksujemy ser, pulpę mango, 1 łyżeczkę cynamonu oraz 2 łyżeczki esencji waniliowej ( wanilii nigdy za dużo:-)). Kiedy otrzymamy gładką masę dodajemy cukier puder do smaku. Ok 2 łyżki, ponieważ mango jest słodkie, jednak jeśli ktoś lubi bardziej słodki smak można dodać nawet 5 łyżek. Najlepiej posmakować przed przesadzeniem z cukrem. W międzyczasie rozpuszczamy we wrzątku 2 łyżki żelatyny. Lekko przestudzoną żelatynę mieszamy z masa mango.
Wyciągamy spód ciasta z lodówki, smarujemy dżemem malinowym ( jagodowy też będzie pasować) i na to wylewamy masę mango. Wkładamy do lodówki najlepiej na cała noc. Dekorujemy owocami np kawałkami świeżego mango i granatem lub mango, winogronami, ciasteczkami, czekoladkami itp w kwestii dekoracji pozostawiam pełną dowolność;-)


Komentarze

Popularne posty