Świąteczne inspiracje

Nawet jak nie spędzamy Wigilii w domu, to lubimy piec świąteczne wypieki i oczywiście je dekorować. Pierniczki, ciasta, ciasteczka, babeczki... jesteśmy wtedy razem, cieszymy się tym czasem, bo w takie codzienne dni często brakuje nam wspólnej zabawy. Tym razem nie zamieszczam przepisu, ponieważ babeczki, które prezentuję to babeczki szpinakowe wg przepisu, który już kiedyś zamieściłam na blogu.
.https://kuchniamoje.blogspot.com/2015/04/babeczki-szpinakowe-z-kremem-na-sodko.html?m=1












Jest to przepis, który nadaje się na każdą okazję.
Jednocześnie zamieszczam zdjęcie choinki zrobionej z gotowego ciasta francuskiego. Gotowe ciasto francuskie w połowie smaruję zielonym pesto, sypię startym serem i składam. Wycinam kształt choinki i nacinam brzegi aby udawały gałęzie. Środek zostaje nienacięty. Następnie „gałęzie” zwijam. Na środku dzieci ułożyły bombki z pomidorków koktajlowych, a gwiazdę wycięliśmy z żółtej papryki, za pomocą foremki do ciastek. Przed pieczeniem posypałam choinkę oregano, czosnkiem suszonym oraz bazylią. Choinka piekła się ok 18 minut. Zniknęła w kilka minut.
Smacznych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

Komentarze

Popularne posty