Wegański pasztet curry


Przedstawiam pyszną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych pasztetów.
Kasza jaglana jest znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych, a warzywa takie jak cukinia czy papryka dodadzą wytrawnego smaku.
Użyłam pasty curry ale myślę, że następnym razem zamiast niej dodam ze 3-4 suszone pomidory i bazylię.


Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 cukinia
1 papryka żółta 
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka żółtej pasty curry
Sól i pieprz
Olej rzepakowy
Otręby pszenne
Warzywa do dekoracji


Kaszę przepłukać gorącą wodą a następnie razem z soczewicą ugotować w osolonej wodzie ok 17 minut.
Rownolegle pokroić warzywa- można to zrobić dość niedbale. I tak wszystko będzie zmiksowane;-)
Warzyw poddusić na łyżce oleju, dodać pastę curry oraz posolić i popieprzyć do smaku. Warzywa powinny być nadal dość jędrne (nie rozgotowane). 
Kiedy składniki będą gotowe- zmiksować je razem zostawiając trochę grudek. W tym momencie warto posmakować masę i ewentualnien dosolić. Można też dodać zioła np szczypiorek czy natkę pieteuszki. Dosypać 2 łyżki otrąb. Wymieszać. 
Przygotować formę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia i wylać na nią masę pasztetu. 
Można udekorować pasztet warzywami- pomodorkami, szparagami, cebulką, papryką itp. Jeśli pasztet jest udekorowany, wówczas trzeba posmarować warzywa olejem rzepakowym. 


Pieczemu pasztet ok 60 minut w temeraturze 180 st C. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki i kroimy dopiero po paru godzinach. Zaraz po upieczeniu może się wydawać dość rzadki, jednak zapewniam, że jesli da się mu trochę czasu będzię mieć konsystencję nadającą się do krojenia. Lubię piec taki pasztet wieczorem i rozkrajać go dopiero rano. Na zdjęciu poniżej pasztet, który leżał w lodówce całą noc. 


Polecam na kanapki! 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty