Różowy śledź

Dwie sałatki na jeden weekend. Zaczynają mi się smaki - od rana chodził za mną śledź ;-)

Składniki:
400 g filetów śledziowych a'la matjas
1 słoik buraków w całości /ja użyłam firmy Rolnik/
1 duże kwaśne jabłko
1/2 białej dużej cebuli lub 1 mała
150 ml śmietany homogenizowanej 12% lub greckieckiego jogurtu
1 łyżka majonezu
2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach.
 ewentualnie pieprz.

Śledzia odlać z zalewy i pokroić w paseczki. Buraki, obrane jabłko, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę . Wszystko przełożyć do dużej miski, dodać śmietanę i majonez, następnie całość dobrze wymieszać. Śledź jest dość słony, dlatego lepiej nie dodawać już soli. Smaki przejdą i całość będzie wystarczająco przyprawiona. Przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Następnego dnia warto spróbować, można wtedy dodać szczyptę pieprzu.
Ziemniaki powinny być schłodzone!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty