Fish and chips zupelnie inaczej, czyli dorsz w panierce z frytkami z marchwi i kluseczkami szpinakowymi

Zdrowa odmiana klasycznej potrawy. Dorsza najbardziej lubię smażonego i obtoczonego mąką i nic nie mogę na to poradzić. Chyba, żeby zastąpić zwykłą pszenną mąkę - pełnoziarnistą i sezamem.I tu zaczyna się robić ciekawie, ponieważ frytki przygotowałam z marchwi, natomiast jako dodatek są tu podane kluseczki z twarogu i szpinaku. Mój mąż nie przepada za rybami i kiedy wszedł do kuchni i zobaczył, że smażę dorsza, stwierdził, że mogłam kupić pierś z kurczaka, jednak kiedy spróbował - poprosił o dokładkę i z porcji ryby na dwa dni nie zostało zupełnie nic ;-)
Podaję przepis na jeden obiad dla 2-3 osób.
 Pragnę dodać, że kluseczki mogą stanowić danie samo w sobie, wtedy można je polać roztopionym masłem i posypać startym parmezanem. Moi synowie je uwielbiają!





Składniki:
na rybę:
 4 filety z dorsza
ok 2-3 łyżki mąki "Pełne Ziarno"
1 łyżka sezamu
sól
pieprz
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżki oliwy z oliwek
jajko

na frytki:
3-4 ząbki czosnku
5-6 marchewek
 1 łyżeczka imbiru w proszku
sól
oliwa z oliwek nadająca się do pieczenia

na kluseczki:
150 g szpinaku ( już rozmrożonego)
100 g twarogu półtłustego lub chudego
2-3 łyżki kaszy manny
sól
1 ząbek czosnku
masło


Najpierw z kuminu, czosnku, soli, pieprzu i oliwy zrób marynatę dla ryby. Marynuj filety ile chcesz (ale dnie dłużej niż do następnego dnia). Ja marynowałam je w lodówce tyle czasu ile trwa przygotowanie dodatków i też wyszły smacznie.

Nastaw piekarnik na temperaturę 180  st C. Obierz marchew i pokrój ją w słupki. W żaroodpornym naczyniu wymieszaj marchew z solą i imbirem oraz ułóż na niej ząbki czosnku przekrojone na pół (chyba , że są małe).

Wstaw je do piekarnika i nastaw minutnik na ok 35-40 minut.

W tym czasie zblenduj szpinak, twaróg, jajko , czosnek z solą, a na koniec dodaj kaszę mannę i wymieszaj ją razem z zieloną mieszanką.

Konsystencja ma być taka, żeby się dało uformować kluski za pomocą dwóch łyżek.



Tak uformowane kluski kładź na gotującą się, osoloną wodę w rondelku z dodatkiem odrobiny oleju. Gotuj ok 5 minut od wypłynięcia. Z podanego przepisu wychodzi taka ilość klusek jak na zdjęciu poniżej, minus jeden - spróbowałam przez zrobieniem ;-))

W między czasie rozgrzej olej na patelni. W jednym płaskim talerzu wymieszaj mąkę i sezam , dodaj odrobinę soli, a w drugim roztrzep jajko. Panieruj filety ryby najpierw w jajku, a później w mące i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Równolegle roztop łyżkę masła na drugiej patelni.
Mniej więcej w tym czasie powinny być gotowe marchewki.Wyłóż wszystko na talerz, polej kluski roztopionym masłem. Warto zjeść także pieczony czosnek.
Można podawać z sosem czosnkowym, na który przepis znajdziesz w jednym z wcześniejszych postów.
Smacznego!!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty