Pieczareczki

To taki dodatek lub przystawka, która powstała z resztek z obiadu. Na obiad były naleśniki z farszem, na który podam przepis. A na kolację takie oto pieczareczki. Lubię małe pieczarki , tak żeby je jeść "na raz". Ilości podam jak na farsz na naleśniki - do pieczarek potrzeba dużo mniej,  może Tobie też uda się zrobić dwa dania tego samego dnia.

Składniki
 na farsz:
400 g szpinaku mrożonego w rozdrobnionego
200 g włoszczyzny mrożonej w paski
2 ząbki czosnku
suszone oregano
suszona bazylia
sól
olej

Na pieczarki:
małe pieczarki (tyle ile się chce)
2-3 plasterki sera żółtego
oliwa z oliwek

Przygotuj farsz. Zamrożone warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oleju, jak się rozmrożą i odparują wodę, dodaj rozmiażdżony czosnek i przyprawy . Przesmaż, aż wszystko się połączy i zacznie pachnieć przyprawami.
Ostudź farsz.
Przygotuj pieczarki: umyj je i oderwij im nóżki :-) kapelusze ułóż w naczyniu do zapiekania i napełnij każdą odrobiną farszu.
Następnie połóż na każdej pieczarce kawałek sera, posyp oregano i skrop delikatnie oliwą.

Zapiecz w temperaturze 180 st C. przez ok 20 minut. Na koniec możesz jeszcze posolić. Ja nie lubię używać dużo soli, ale jeśli Ty lubisz, to droga wolna :-))

Smacznego!






Komentarze

Popularne posty