Ciasto z cukinii
tak tak - z cukinii. takie trochę brownie, ale bardzo zdrowe - na pełnoziarnistej mące. Zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia :-) musicie upiec, żeby zobaczyć jak wygląda hehe
Bardzo polecam osobom odchudzającym się a także dzieciom - można w prosty sposób przemycić opornym na zieleninę maluchom porcję warzyw.
Składniki:
Nagrzać piekarnik na 200 st C. W dużej misce zmieszać olej, syrop, esencję waniliową, ciągle mieszając( można używać miksera) dodać cukier, następnie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sól i kakao. Wymieszać na gładką masę. Dodać startą cukinię i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na prostokątną formę o wymiarach ok. 10 x 15 cm (można też zrobić z tego ciasta muffinki), wysmarowaną masłem. Piec ok 30 minut. Po przestudzeniu pokroić na kwadraty. Gotowe ciasto można udekorować lukrem (na 1 łyżkę cukru pudru ok 2-3 krople wody lub mleka) i posypać posypką czekoladową, albo bitą śmietaną. Ciasto powinno być lekko chrupiące na zewnątrz, a w środku wilgotne, tak lekko zakalcowate - ale o taki efekt chodzi :-) świetnie smakuje takż eodgrzane z gałką lodów waniliowych.
Bardzo polecam osobom odchudzającym się a także dzieciom - można w prosty sposób przemycić opornym na zieleninę maluchom porcję warzyw.
Składniki:
- 2 kubki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kubek brązowego drobnego cukru
- 2 kubki cukinii startej na tarce ( mi wyszło ok 1,5 średniej cukinii)
- 1/4 kubka oleju
- 1/4 kubka syropu orzechowego ( takiego jak do kawy) - można zastąpić dowolnym innym smakiem, np karmelowym lub rumowym
- szczypta soli
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1/2 kubka kakao dobrej jakości
Nagrzać piekarnik na 200 st C. W dużej misce zmieszać olej, syrop, esencję waniliową, ciągle mieszając( można używać miksera) dodać cukier, następnie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sól i kakao. Wymieszać na gładką masę. Dodać startą cukinię i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na prostokątną formę o wymiarach ok. 10 x 15 cm (można też zrobić z tego ciasta muffinki), wysmarowaną masłem. Piec ok 30 minut. Po przestudzeniu pokroić na kwadraty. Gotowe ciasto można udekorować lukrem (na 1 łyżkę cukru pudru ok 2-3 krople wody lub mleka) i posypać posypką czekoladową, albo bitą śmietaną. Ciasto powinno być lekko chrupiące na zewnątrz, a w środku wilgotne, tak lekko zakalcowate - ale o taki efekt chodzi :-) świetnie smakuje takż eodgrzane z gałką lodów waniliowych.
Komentarze
Prześlij komentarz