Hummus z suszonymi pomidorami
Hummus jest naszą ulubioną przystawką. Do ciepłe bagietki, do surowych warzyw, do krakersów... Podaję go na imprezach, jem na drugie śniadanie lub na kolację. Mam na koncie najróżniejsze wariacje na temat hummusu i myślę, że co jakiś czas będę zamieszczać inną. Dziś wersja tradycyjna urozmaicona suszonymi pomidorami.
Składniki:
Gotowy hummus można przechowywać w lodówce ok tydzień.
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 5 suszonych pomidorów i ok 3 łyżki oliwy, w której były pomidory
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 duże łyżki pasty tahini - pasta ze zmielonego sezamu, dostępna w wielu supermarketach raz sklepach z produktami z całego świata.
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli, pieprzu i suszonego oregano
- 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz