Krem z cukinii z chilli, miętą i limonką

Dawno nic nie pisałam, jednak nie przestałam gotować. Przede mną parę dni wolnego i mam zamiar nadrobić moje blogowe zaległości. Dziś proponuję Wam idealny przepis na ciepłą i dietetyczną przystawkę lub  kolację.
Przepis wystarcza na 3-4 porcje.

Składniki:

2 średnie cukinie
1/2 papryczki chilli
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 korzeń pietruszki
sól
świeża mięta
sok wyciśnięty z 1/2 limonki
1  łyżka oliwy aromatyzowanej chilli i czosnkiem / może być zwykła, byle nie extra virgine/


Warzywa kroimy w duże kawałki. Na dno garnka wlewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną w paski papryczkę chilli, wyciśnięty czosnek, chwilę podsmażamy, wrzucamy warzywa, solimy, podsmażamy chwilkę, następnie zalewamy wodą  i dusimy ok 30 minut. Woda ma jedynie przykryć warzywa, gdyż one puszczą trochę soku.


Kiedy warzywa będą miękkie blendujemy wszystko na gładki krem, jeśli będzie za rzadki można podkręcić palnik i chwilę zredukować płyn / czyli odparować wodę, aby krem był gęstszy/ . na koniec dodajemy garść świeżej mięty i sok z limonki i jeszcze raz blendujemy, już nie gotując. Warto spróbować krem przed podaniem i ewentualnie jeszcze posolić lub dodać więcej mięty, czy soku z limonki. Smak ma być delikatny, zostawiający na języku lekkie szczypanie mięty i chilli.
Podaję krem sam, ale można jak zawsze w przypadku kremów, posypać go grzankami, czy dodać kleks śmietany.

Komentarze

Popularne posty