Babeczki z bananem, żurawiną i czekoladowymi guziczkami.
Składniki:
puree z 3 dojrzałych bananów
1 kubek mąki
1 kubek otrębów pszennych
1 jajko
1/4 kubka oleju
1/3 kubka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kubka suszonej żurawiny
1/2 kubka czekoladowych guziczków /chocolate chips/ - można je zastąpić posiekaną na duże kawałki dowolną czekoladą.
Do dekoracji polewa czekoladowa i złote perełki dekoracyjne.
W jednej misce trzeba zmieszać składniki suche /czyli mąkę, otręby, proszek do pieczenia,cukier,/, a w drugiej mokre /banany, jako, olej/. Następnie zmieszać obie masy ze sobą, dodać żurawinę i guziczki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Masa będzie dość rzadka, ale spokojnie - tak ma być ;-) Wypełnić foremki do babeczek, wyłożone kolorowymi papilotkami i piec w temperaturze 180 st C przez ok 30 minut. Wyszło mi 20 babeczek.
Kiedy jesteśmy przy babeczkach, to warto zauważyć, że dużą rolę w pieczeniu babeczek odgrywa ilość ciasta wylewana do foremek. Jeśli wylejemy ciasto do 2/3 wysokości foremek , wówczas babeczki będą płaskie - takie jak moje. Jeśli jednak chodzi nam o to, by babeczki były wyrośnięte, wtedy trzeba wylać ciasto do 3/4 wysokości foremek i piec 5 minut dłużej niż podaje przepis.
puree z 3 dojrzałych bananów
1 kubek mąki
1 kubek otrębów pszennych
1 jajko
1/4 kubka oleju
1/3 kubka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kubka suszonej żurawiny
1/2 kubka czekoladowych guziczków /chocolate chips/ - można je zastąpić posiekaną na duże kawałki dowolną czekoladą.
Do dekoracji polewa czekoladowa i złote perełki dekoracyjne.
W jednej misce trzeba zmieszać składniki suche /czyli mąkę, otręby, proszek do pieczenia,cukier,/, a w drugiej mokre /banany, jako, olej/. Następnie zmieszać obie masy ze sobą, dodać żurawinę i guziczki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Masa będzie dość rzadka, ale spokojnie - tak ma być ;-) Wypełnić foremki do babeczek, wyłożone kolorowymi papilotkami i piec w temperaturze 180 st C przez ok 30 minut. Wyszło mi 20 babeczek.
Kiedy jesteśmy przy babeczkach, to warto zauważyć, że dużą rolę w pieczeniu babeczek odgrywa ilość ciasta wylewana do foremek. Jeśli wylejemy ciasto do 2/3 wysokości foremek , wówczas babeczki będą płaskie - takie jak moje. Jeśli jednak chodzi nam o to, by babeczki były wyrośnięte, wtedy trzeba wylać ciasto do 3/4 wysokości foremek i piec 5 minut dłużej niż podaje przepis.
Komentarze
Prześlij komentarz