Sałatka z kus kus, fety i pistacji
Sałatka idealna, bo może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do mięsa. Świetnie pasuje z grillowaną piersią z kurczaka /grillujemy kurczaka, wcześniej zamarynowanego w oregano, natce pietruszki i czosnku/. Tym razem przyrządziłam ją dla przyjaciół na kolację.
Połączenie Fety z pistacjami i oregano jest mało popularne, jednak składniki te bardzo dobrze się ze sobą komponują. Zapewniam ;-)
Składniki:
1 szklanka Kuskusu
1 duży pomidor lub 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
ok. 200g sera Feta
1/2 szklanki łuskanych pistacji /słabo dostępne, zazwyczaj pozostaje samodzielne obieranie/
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
suszone oregano
natka pietruszki
ok 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
Przygotować kuskus wg przepisu na opakowaniu, soląc wodę, w której się robi. Wystudzony i odcedzony kuskus przesypać do miski i lekko zamieszać widelcem. Fetę oraz pomidora bez pestek pokroić w grubą kostkę, następnie dodać do miski z kuskusem. Dodać pistacje. W miseczce lub kubku wymieszać oregano, drobno posiekaną natkę, oliwę i sok z cytryny. Już bez soli, gdyż Feta i pistacje są słone. Wymieszać dressing i polać nim sałatkę, następnie delikatnie całość wymieszać widelcem. Najlepiej dać jej przez jakiś czas "odpocząć", żeby składniki się połączyły. Jeśli okaże się zbyt sucha, przed podaniem można polać ją oliwą i jeszcze raz lekko zamieszać, jednak uważając, żeby Feta się nie rozpadła.
Połączenie Fety z pistacjami i oregano jest mało popularne, jednak składniki te bardzo dobrze się ze sobą komponują. Zapewniam ;-)
Składniki:
1 szklanka Kuskusu
1 duży pomidor lub 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
ok. 200g sera Feta
1/2 szklanki łuskanych pistacji /słabo dostępne, zazwyczaj pozostaje samodzielne obieranie/
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
suszone oregano
natka pietruszki
ok 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
Przygotować kuskus wg przepisu na opakowaniu, soląc wodę, w której się robi. Wystudzony i odcedzony kuskus przesypać do miski i lekko zamieszać widelcem. Fetę oraz pomidora bez pestek pokroić w grubą kostkę, następnie dodać do miski z kuskusem. Dodać pistacje. W miseczce lub kubku wymieszać oregano, drobno posiekaną natkę, oliwę i sok z cytryny. Już bez soli, gdyż Feta i pistacje są słone. Wymieszać dressing i polać nim sałatkę, następnie delikatnie całość wymieszać widelcem. Najlepiej dać jej przez jakiś czas "odpocząć", żeby składniki się połączyły. Jeśli okaże się zbyt sucha, przed podaniem można polać ją oliwą i jeszcze raz lekko zamieszać, jednak uważając, żeby Feta się nie rozpadła.
Komentarze
Prześlij komentarz