Zupa z cukinią i ciecierzycą
Przy gotowaniu tej potrawy inspirowałam się marokańską Harirą. Nie jest to może wierna wersja tej treściwej i rozgrzewającej zupy, lecz bardziej wariacją na jej temat.
Składniki:
opakowanie włoszczyzny /marchew, seler, pietruszka, por/
1 średnia cukinia
puszka ciecierzycy
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
przecier pomidorowy
100 g ryżu białego
kumin
oregano
kurkuma
słodka papryka
kardamon w nasionach
sól
oliwa z oliwek
Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w słupki /można zetrzeć na tarce/. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać oliwę i wsypać na nią włoszczyznę, cukinię, rozmiażdżony ząbek czosnku oraz ryż.Dodać przyprawy- po łyżeczce kuminu, oregano, kurkumy i papryki. 1 nasiono kardamonu lekko rozgnieść i również dodać. Lekko posolić. Wymieszać, chwilę zeszklić, aż przyprawy zaczną uwalniać swój aromat, a następnie zalać wodą - ok 3 l. Gotować ok 15 minut, a następnie dodać odsączoną ciecierzycę i 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawić solą do smaku i gotować jeszcze ok 5 minut, żeby całość się połączyła. Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Smacznego!!
Zostałam nominowana do LIEBSTER BLOG AWARD :-)) Nominację dostałam od: http://delicioustitbits.blogspot.com
,,Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”
odpowiedzi na moje pytania:
A oto lista blogów nominowanych przeze mnie:
muzelodiekuchenne.blogspot.com
Składniki:
opakowanie włoszczyzny /marchew, seler, pietruszka, por/
1 średnia cukinia
puszka ciecierzycy
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
przecier pomidorowy
100 g ryżu białego
kumin
oregano
kurkuma
słodka papryka
kardamon w nasionach
sól
oliwa z oliwek
Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w słupki /można zetrzeć na tarce/. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać oliwę i wsypać na nią włoszczyznę, cukinię, rozmiażdżony ząbek czosnku oraz ryż.Dodać przyprawy- po łyżeczce kuminu, oregano, kurkumy i papryki. 1 nasiono kardamonu lekko rozgnieść i również dodać. Lekko posolić. Wymieszać, chwilę zeszklić, aż przyprawy zaczną uwalniać swój aromat, a następnie zalać wodą - ok 3 l. Gotować ok 15 minut, a następnie dodać odsączoną ciecierzycę i 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawić solą do smaku i gotować jeszcze ok 5 minut, żeby całość się połączyła. Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Smacznego!!
Zostałam nominowana do LIEBSTER BLOG AWARD :-)) Nominację dostałam od: http://delicioustitbits.blogspot.com
,,Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”
odpowiedzi na moje pytania:
- Jak długo przymierzałaś/eś się do założenia bloga? Ok 2 lat :-)
- Gdy jesteś wkurzona/y to…? Zawsze coś przypalę lub przesolę. Aby coś wyszło pysznie muszę przenieść swój nastrój na składniki. Najlepiej wychodzą mi potrawy, kiedy jestem szczęśliwa, zrelaksowana lub bardzo głodna hehe
- Ostatnio przeczytana przez Ciebie książka? Murakami "1Q84"
- Jaki program kulinarny jest Twoim ulubionym? Wszystkie programy Nigelli Lawson
- Jaka jest Twoja ulubiona potrawa z dzieciństwa? Ziemniaki utłuczone ze śmietaną i krupnik
- Jaki jest Twój najlepszy słodki smakołyk? Beza
- Danie jakiej kuchni (kraj, region) preferujesz? Włoskiej oraz Tajskiej
- Gdy nie gotujesz, to… Spędzam czas z tymi, których kocham.
- Gdyby jakaś potrawa odzwierciedlała Twój charakter, to co by to było? Na pewno jakaś sałatka, w której było by wiele różnych smaków i kolorów. Dużo słodkiego, kwaśnego i ostrego na raz.
- Jaka jest Twoja pierwsza myśl, gdy budzisz się rano? Dlaczego jest tak wcześnie ;-)
- Podaj przysmak kuchni regionalnej skąd pochodzisz? Pochodzę z nad morza, dlatego będą to najróżniejsze śledzie oraz klasyka : świeży dorsz z patelni z surówką z kapusty i ziemniaczkami.
A oto lista blogów nominowanych przeze mnie:
muzelodiekuchenne.blogspot.com
Z ciecierzycą musi być pyszna ;D
OdpowiedzUsuńDzięki za nominację i wywołanie nią uśmiechu na mojej twarzy :) Co prawda nie biorę udziału w tego typu akcjach ale motywuje mnie to do dalszej pracy :) Pozdrawiam, Kasia - gotujzkasia.pl :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za nominację. Zapraszam na mojego bloga – udzieliłam odpowiedzi na Twoje pytania i zaprosiłam kolejne osoby do wspólnej zabawy. Pozdrawiam, Renata.
OdpowiedzUsuńhttp://qchennekaprysy.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html