Łosoś pieczony w buraczkach i płatkach migdałów
Dziś zamieszczam trzy posty - propozycję zdrowego obiadu dla całej rodziny. Jako dodatek do ryby proponuję domowe kopytka oraz surówkę z kalafiora - przepisy zaraz wylądują na blogu:-)
Składniki:
400 g filet łososia ze skórą ( ja kupiłam dzikiego łososia)
3 buraki średniej wielkości
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
natka pietruszki
garść płatków migdałowych
olej rzepakowy
Zacznij od nagrzania piekarnika do 200 st C, następnie przygotuj marynatę: wymieszaj ok 3 łyżki oleju ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, sokiem z cytryny,posiekaną natką solą i pieprzem. Filet z łososia ułóż w żaroodpornym naczyniu i nasmaruj przygotowaną marynatą. Buraki obierz i pokrój w plasterki , a następnie obłóż nimi łososia. Posyp rybę płatkami migdałów i włóż go przykrytego folią aluminiową lub spożywczą do lodówki.
Ja mojego marynowałam tylko godzinę, ale jeśli zostawisz na dłużej (nawet na ok 5h) to będzie mieć piękniejszy, buraczkowy kolor.
Łososia piecz bez folii i bez przykrycia przez 15 minut w temperaturze 200 st, a następnie przez ok 10 minut w temperaturze 160 st C.W trakcie pieczenia można go polewać powstałym sosikiem.
Smacznego!
Składniki:
400 g filet łososia ze skórą ( ja kupiłam dzikiego łososia)
3 buraki średniej wielkości
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
natka pietruszki
garść płatków migdałowych
olej rzepakowy
Zacznij od nagrzania piekarnika do 200 st C, następnie przygotuj marynatę: wymieszaj ok 3 łyżki oleju ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, sokiem z cytryny,posiekaną natką solą i pieprzem. Filet z łososia ułóż w żaroodpornym naczyniu i nasmaruj przygotowaną marynatą. Buraki obierz i pokrój w plasterki , a następnie obłóż nimi łososia. Posyp rybę płatkami migdałów i włóż go przykrytego folią aluminiową lub spożywczą do lodówki.
Ja mojego marynowałam tylko godzinę, ale jeśli zostawisz na dłużej (nawet na ok 5h) to będzie mieć piękniejszy, buraczkowy kolor.
Łososia piecz bez folii i bez przykrycia przez 15 minut w temperaturze 200 st, a następnie przez ok 10 minut w temperaturze 160 st C.W trakcie pieczenia można go polewać powstałym sosikiem.
Smacznego!
propozycja podania: z kopytkami z natką pietruszki posypanymi parmezanem oraz surówką z kalafiora ( przepisy w kolejnych postach) |
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJakoś wcześniej nie spotkałam się z połączeniem ryby z burakami migdałami, muszę spróbować. Za to połączenie ryby ze śmietaną wprost uwielbiam, zwłaszcza w przepisie https://mowisalmon.pl/przepisy/rigatoni-z-wedzonym-lososiem-mowi-ze-szpinakiem-i-smietana/ Taki posiłek to naprawdę pożywne danie, bardzo sycące i smaczne. Przyrządzam taką rybkę bardzo często, bo wszystcy domownicy za nią przepadają.
OdpowiedzUsuń