Sałatka z komosą ryżową (quinoa), fetą, suszonymi pomidorami i awokado

Kiedy podałam tę sałatkę znajomym, zostałam poproszona o przepis, jednak nie jestem pewna, czy go zapamiętali, zamieszczam więc przepis tutaj - "ku pamięci" mojej i ich.
Sałatka wyszła na szybko z tego co było w domu. Najlepiej smakowała następnego dnia, kiedy składniki się "przeżarły" ze sobą.

Składniki:
1 szklanka ugotowanej quinoa
1/2 awokado
1 opakowanie fety z suszonymi pomidorami firmy ARLA ( można dodać inną fetę i po prostu wkroić parę suszonych pomidorów)
1 szalotka
garść pestek dyni
1 łyżeczka kuminu
1 1/2 łyżeczki suszonego oregano
 sól
 3-4 łyżki oliwa z oliwek
1 łyżeczka syropu z agawy ( może być miód)
sok wyciśnięty z 1/2 limonki

I nagle się okazuje, że aż tak mało w tym domu nie było ;-)

Z oliwy, syropu, soku z limonki oraz przypraw tworzymy dressing - energicznie wszystko mieszając. Można wszystko wlać/wsypać do zakręcanego słoiczka i mocno wstrząsnąć. Powinna się zrobić jednolita lekko gęsta masa, a suche przyprawy powinny lekko zmięknąć.
W misce zmieszać pokrojone w kostkę awokado i szalotkę oraz ugotowaną komosę, dodać fetę wraz z całą zawartością opakowania (oliwą wewnątrz też) . Całość wymieszać - polać dressingiem i znów wymieszać. Do mieszania najlepszy będzie widelec, żeby nie rozwalić awokado ani fety. Na koniec wsypać pestki dyni. Posmakować i ewentualnie doprawić do smaku solą.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty