Babeczki bananowe idealne dla dzieci

Jako mama chłopca w wieku szkolnym, staram się przemycać do jego jadłospisu jak najwięcej zdrowych potraw. Babeczki bananowe są dobrą alternatywa dla słodyczy, można je zapakować do szkoły lub podać na podwieczorek. Przepis jest podstawowy - na same babeczki. Można je urozmaicić np kładąc na dno papilotek pół łyżeczki masła orzechowego, dżemu porzeczkowego lub pół kostki czekolady- wtedy wnętrze babeczki będzie dużo ciekawsze.    
Tu/ zdjęcie pierwsze/  wykorzystałam kalendarz adwentowy / czy wam też zostają czekoladki ze świąt i trzeba je jakoś potem wykorzystać?/  i pół łyżeczki masła orzechowego. Następnie zalałam ciastem. Same babeczki też są bardzo smaczne.




       Składniki:
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szkl. miękkiego masła.
  • 3/4 szkl  cukru ( może być biały lub trzcinowy).
  • 2 jajka.
  • Szczypta soli.
  • 3/4 łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia.
  • 1/4 szkl kefiru lub jogurtu naturalnego ub maślanki
  • 3 miękkie banany - rozdrobnione na puree ( widelcem lub mikserem)
  • 1-2 łyżki kakao.       
Tutaj przepis się kończy- wszystkie składniki trzeba dobrze wymieszać na gładką masę, wylać do papilotek umieszczonych w balsze do babeczek na 3/4 wysokości papilotki i piec ok 15-20 minut w temperaturze 175 st C. Najlepiej sprawdzać patyczkiem aż będzie suchy. Można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub udekorować bitą śmietaną. O lukrach opowiem niebawem, bo jest to kolejny temat.
Na zdjęciu 2. jest pokazane jak wygląda puree z banana- nie może być za rzadkie, jeśli jednak takie będzie to wystarczy dodać trochę więcej mąki. Najlepiej użyć takich bananów, których już nikt by nie zjadl:-)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty