Schab z gruszką

Miałam przerwę - koniec urlopu = więcej pracy, mniej czasu na gotowanie i okres przejściowy między latem a jesienią.
Proponuję zatem szybki przepis na obiad.

Składniki:
  • 3 plastry schabu bez kości /grubości jak na kotlety/
  • 1 duża twarda gruszka
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • odrobina oleju
  • ewentualnie świeże oregano

Schab trzeba pociąć w jak najcieńsze paseczki. Wrzucić na rozgrzany olej, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, przyprawy i podsmażyć na dość dużym ogniu, mieszając mięso. Równolegle trzeba pokroić gruszkę na podobne paski jak schab i przełożyć do miski, w której będzie podawana potrawa. Kiedy mięso się usmaży trzeba dodać sos sojowy i chwilę jeszcze podsmażyć. Na koniec przełożyć mięso i powstały sos do miski z gruszką, lekko wymieszać i przybrać świeżym oregano. Proste? proste! A jakie smaczne! Ważne jest aby patelnia przed włożeniem mięsa była na prawdę gorąca, wtedy mięso zostanie miękkie i soczyste. Można podać z ryżem lub makaronem sojowym.

Komentarze

Popularne posty