Krem z dyni i marchwi

Zupy, to coś co w większości robię dla siebie. Syn ogranicza się do tradycyjnego rosołu, pomidorówki i krupniku, a mąż zjada maksymalnie jeden talerz z całego garnka. Często mrożę zupy, by w zapracowany dzień szybko zjeść coś dobrego i zdrowego. Krem, który pragnę Wam zaproponować przygotowuję w małej ilości - tak na 3 osoby,  dlatego nie podam ilości, składników, a jedynie proporcje warzyw. Można je wtedy zwiększyć, jeśli chce się mieć większą ilość zupy.

Składniki:
  • dynia
  • marchew (1/2 ilości dyni)
  • cebula czerwona (1 cebula, a na większą ilość kremu można dodać 1 i 1/2 cebuli)
  • 1 ziemniak
  • pasta curry czerwona
  • imbir w proszku
  • czosnek
  • kumin
  • sól
  • olej arachidowy
  • natka pietruszki
  • do podania grzanki lub pestki dyni
 Na dno garnka wlać ok 1/2 łyżki leju arachidowego, wsypać na niego łyżeczkę pasty curry, 1/2 łyżeczki imbiru i kuminu oraz zmiażdżony ząbek czosnku i podsmażyć. Kiedy przyprawy zaczną pachnieć wrzucić pokrojone w kostkę warzywa (bez ziemniaka) i dobrze wymieszać z przyprawami. Teraz zalać wodą, tak, aby woda przykrywała warzywa na ok 1/2 cm, posolić i gotować. Po ok 15 minutach dodać ziemniaka. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie całość zmiksować - jeśli będzie zbyt gęsta można dodać trochę wody i jeszcze chwilkę pogotować. Posmakować po zmiksowaniu i ewentualnie posolić. Powinna być przyjemnie pikantna. Można ją posypać natką pietruszki i pestkami dyni lub grzankami.
Swoją porcję polałam też lekko olejem arganowym :-)

Komentarze

Popularne posty