Orientalna pasta jajeczna z awokado

Moje domowe kanapki z pasta
Kanapki  z pasta i pomidorem... pyyyycha... Trochę przy tym przepisie zainspirowałam się kanapka z jajkiem, która jedliśmy w Marrakeszu, tam była to świeża pita z serkiem Kiri, jajkiem gotowanym, kuminem i olejem argonowym. Kumin i jajko dobrze ze sobą współgrają, tworząc orientalny duet, dlatego postanowiłam urozmaicić tradycyjna pastę jajeczna.
Kanapka z jajkiem serwowana na placu Djemaa El Fna






Składniki:
1 twarde awokado
2 ugotowane na twardo jajka
ser zółty
majonez
sol, pieprz
1/2 łyżeczki kuminu mielonego
1/2 łyżeczki oregano
szczypiorek
Sok wyciśnięty z cytryny - parę kropel.


Awokado i jajka kroimy w mala kostkę, ser zcieramy na tarce.  Awokado trzeba pokropić sokiem z cytryny, połączyć z jajkiem, serem, dodać łyżkę majonezu, wszystkie przyprawy i dobrze wymieszać. Pasta najlepsza jest na drugi dzień, kiedy odpocznie w lodowce. Idealnym moim zdaniem dla niej połączeniem jest świeży chleb graham i pomidor malinowy.

Wskazówka:
Jeśli jesteśmy przy awokado, to chciałam przekazać wam pewna wskazówkę : awokado zawsze trzeba kupować twarde. Jeżeli ma być dodane do sosu lub musu i chcemy mieć miękkie awokado, to trzeba je kupić wcześniej i potrzymać w temperaturze pokojowej parę dni.
tak rośnie awokado

Komentarze

Popularne posty