Łosoś z sezamem
Składniki:
Płat łososia
cytryna do wyciśnięcia
ząbek czosnku
kumin mielony
sezam
natka pietruszki
sól
pieprz
Łososia ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać obficie sokiem z cytryny, lekko posolić i popieprzyć, ułożyć pokrojony w cienkie plasterki czosnek, posypać kuminem - ok. 1/2 łyżeczki, obok ułożyć małą gałązkę natki pietruszki. Łososia posypać sezamem. Przykryć folią i najlepiej tak zamarynowanego trzymać w lodówce co najmniej godzinę.
Włożyć przykrytego folią aluminiową do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec ok 20 minut, następnie zdjąć folię i piec przez kolejne 10 minut, aby sezam się ładnie zarumienił i stworzył chrupiąca panierkę.
Stracił piękny kolor, ale zyskał smak :-)
Używam łososia ze skórą, dlatego, że wtedy jest bardziej soczysty a podczas pieczenia nie dodaję tłuszczu. Po upieczeniu skóra bez problemu odchodzi od mięsa ryby.
Jako dodatek dziś zaserwowałam puree z kalafiora i zapiekankę z bakłażanów - przepisy w kolejnych postach.
Płat łososia
cytryna do wyciśnięcia
ząbek czosnku
kumin mielony
sezam
natka pietruszki
sól
pieprz
Łososia ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać obficie sokiem z cytryny, lekko posolić i popieprzyć, ułożyć pokrojony w cienkie plasterki czosnek, posypać kuminem - ok. 1/2 łyżeczki, obok ułożyć małą gałązkę natki pietruszki. Łososia posypać sezamem. Przykryć folią i najlepiej tak zamarynowanego trzymać w lodówce co najmniej godzinę.
Włożyć przykrytego folią aluminiową do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec ok 20 minut, następnie zdjąć folię i piec przez kolejne 10 minut, aby sezam się ładnie zarumienił i stworzył chrupiąca panierkę.
Stracił piękny kolor, ale zyskał smak :-)
Używam łososia ze skórą, dlatego, że wtedy jest bardziej soczysty a podczas pieczenia nie dodaję tłuszczu. Po upieczeniu skóra bez problemu odchodzi od mięsa ryby.
Jako dodatek dziś zaserwowałam puree z kalafiora i zapiekankę z bakłażanów - przepisy w kolejnych postach.
Komentarze
Prześlij komentarz