Śniadaniowe muffinki z otrąb

Nie ma to jak zdrowe śniadanie! jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Moja propozycja na dziś to muffinki z otrąb i bananów z borówką amerykańską. Wychodzi z przepisu ok 14 muffinek, ale to zależy jak duże są formy do muffinek.  Można je trzymać w lodówce cały tydzień, można je zamrozić, smakują dobrze zarówno za zimno, jak i na ciepło. Borówki można zastąpić malinami, śliwkami, kawałkami twardego jabłka, groszkami czekoladowymi itp. Podobno kombinowanie to moja specjalność, a kuchnia daje do tego nieograniczone pole - jak zawsze Was również zachęcam!!!

Składniki:

2 kubki otrąb pszennych "górskich"
1 kubek mleka /może być 0,5 % lub 2%/
2 banany /czym miększe tym lepsze/
1 łyżeczka do herbaty proszku do pieczenia
1 kubek cukru brązowego
1 jajko
1/2 kubka borówek
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta cynamonu /ewentualnie/


W jednej misce rozdrabniamy widelcem banany na puree, dodajemy mleko, jajko i esencję waniliową i mieszamy. W drugiej misce mieszamy otręby, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Następnie mieszamy zawartość obu misek, tak aby powstała gęsta masa - wylewamy do natłuszczonych foremek /można użyć papilotek/. W każdą muffinkę wciskamy po parę borówek. Pieczemy w temperaturze 180 st C przez ok 25 minut.

Mój mąż, widząc masę zdziwił się, że robię coś tak dziwnego, no i że zdrowe - fuujj! ale kiedy już muffinki były gotowe, w tajemniczy sposób znikały z lodówki :-))


Komentarze

Popularne posty