Zapiekanka z bakłażanów z fetą
Feta - oregano - bakłażan - genialna moim zdaniem kombinacja smaków. Dziś przedstawiam ją w formie zapiekanki.
Składniki:
1 bakłażan
2 pomidory
opakowanie sera Feta
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli czerwonej
oregano suszone
1 kubek jogurtu greckiego /ok 300 ml/
oliwa z oliwek
sól
Bakłażany pokroić w plastry i obsmażyć na patelni grillowej, następnie ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, następnie ułożyć plastry pomidora, aby przykryły bakłażana, pokruszyć pól opakowania sera Feta, posypać obficie oregano i wycisnąć 1 ząbek czosnku.
Następnie ułożyć kolejno warstwy bakłażana, pomidora i pokrojonej w pióra cebuli. Zalać jogurtem, posypać odrobinę solą, drugim ząbkiem czosnku oraz oregano. Pokruszyć na wierzch resztę Fety. Można udekorować świeżym oregano i pokropić oliwą z oliwek.
Piec w temperaturze 180 st C ok 35 minut.
Składniki:
1 bakłażan
2 pomidory
opakowanie sera Feta
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli czerwonej
oregano suszone
1 kubek jogurtu greckiego /ok 300 ml/
oliwa z oliwek
sól
Bakłażany pokroić w plastry i obsmażyć na patelni grillowej, następnie ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, następnie ułożyć plastry pomidora, aby przykryły bakłażana, pokruszyć pól opakowania sera Feta, posypać obficie oregano i wycisnąć 1 ząbek czosnku.
pierwsza warstwa zapiekanki |
Następnie ułożyć kolejno warstwy bakłażana, pomidora i pokrojonej w pióra cebuli. Zalać jogurtem, posypać odrobinę solą, drugim ząbkiem czosnku oraz oregano. Pokruszyć na wierzch resztę Fety. Można udekorować świeżym oregano i pokropić oliwą z oliwek.
Piec w temperaturze 180 st C ok 35 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz