Sałatka z kurczakiem w sezamie, z figami i mozzarellą

Figi są piękne, smaczne, można je dodawać do wielu potraw, nie tylko do deserów. Ta sałatka została stworzona z tego, co miałam w lodówce - z resztki kurczaka z obiadu, miksu sałat, jednej figi :)

Kurczak w sezamie, przepis:

1 pierś podwójna z kurczaka
1 jajko
ziarna sezamu
sól, pieprz
suszone oregano
sok z cytryny
olej do smażenia

Kurczaka pokroić w małe kawałki, odprawić sokiem z cytryny i przyprawami. Panierować w jajku i sezamie i smażyć na złoto. Można także zrobić wersję bez oleju - układając zapanierowanego kurczaka na blasze na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 st C przez ok 20 minut. Kurczaka najpierw jedliśmy na ciepło do obiadu, a następnego dnia na zimno posłużył jako składnik sałatki.


Sałatka:

Kurczak w sezamie
1 figa
1 opakowanie mozzarelli
pół opakowania miksu sałat
garść kiełków stir fry /do posypania/
parę listków rukoli / do dekoracji/

Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka miodu
1 1/2 łyżka soku z cytryny
sól



Reszta już jest prosta:
Ułożyć w misce sałaty, kawałki kurczaka / już na zimno/, mozzarellę pokrojoną w plastry, figę pokrojoną w cząstki. Na małej patelni podsmażyć kiełki, aż będą chrupiące i posypać nimi sałatkę. udekorować rukolą. W misce obok wymieszać wszystkie składniki na dressing. Można też wszystko wlać do  małego słoika i trząść aż  uzyskamy gładki sos. Dressing podawać osobno i polewać tuż przed jedzeniem, żeby sałata nie zmiękła.

Figi i mozzarella genialnie łączą się z cytrynowo-miodowym smakiem dressingu i sezamowym posmakiem kurczaka. Wszyscy domownicy byli zachwyceni!
pięknie wygląda
dressing

Komentarze

Popularne posty