Zapiekanka z ziemniaków, cukini i brokuł

Właściwie najważniejsze składniki są w nazwie. Kiedy zostaną ziemniaki z obiadu można je na kolację lub na następy dzień przerobić na zapiekankę. Dla mnie zapiekanka może nie mieć mięsa, ale warzywa i ser muszą być!

Składniki /porcja dla jednej osoby/
2-3 ziemniaki ugotowane wcześniej
pół cukini
3 różyczki brokuł zblanszowane wcześniej
słodka papryka w proszku
oregano w proszku
bazylia w proszku
sól, pieprz
2 jajka
2-3 plasterki sera żółtego
1/2 ząbka czosnku

W niewielkim naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie, pokrojone w plastry ziemniaki, tak aby przykryły dno i stworzyły pierwsza warstwę. Następnie ułożyć pokrojone w plastry różyczki brokuł, na brokuły ułożyć plastry cukinii, posypać zmiażdżonym czosnkiem i  przyprawami

W misce obok roztrzepać jajka, lekko je posolić, dodać trochę przypraw: papryki, oregano i bazylii, dodać do jajek ser i wymieszać / ilość sera zależy całkowicie od upodobania, można dodać go bardzo mało, a można poszaleć i dać go bardzo dużo/.

Mieszanką jajeczną zalać zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180 st C przez ok 25 minut /aż jajka się zetną/. Można ją jeść od razu, wtedy chwilę przed zakończeniem pieczenia można zdjąć folię, aby ser się przypiekł. Jeśli ma być jedzona później, to tuż przed podaniem trzeba zapiekankę włożyć do piekarnika bez folii i piec w temperaturze 150 st C ok 10 minut.



Komentarze

Popularne posty